Foto: Jan Attar

Hon skapar i gränstrakten mellan skulptur och måleri

Konstnären och arkitekten Görel Steg har under många år utvecklat en egen teknik där hon blandar det skulpturala med måleri.

Mobirise

Hennes målningar har alltid haft ett starkt skulpturalt drag och hennes skulpturer har alltid varit bemålade. Till slut hittade ett nytt uttryck genom att måla på plexiglas som hon ibland också formar tredimentionellt.
     — Jag blev intresserad av plexiglas när jag jobbade med en utsmyckning på Uddevalla sjukhus som bestod av många mjukt böjda plexiglasskivor som jag hängde upp i ett glastak på rehabavdelningen, säger Görel.
     Hon målar tunna lager på lager. På det sättet får hon fram mättade ytor som ändå släpper igenom och spelar både med det transparenta materialet och de underliggande färglagren.
     — Jag som tidigare jobbat väldigt mycket med trä blev väldigt intresserad av plexiglasets egenskaper. Att det väger så lite och att det är så lätt att böja och forma.

Mobirise

Jag tycker också om att färgerna får ett sånt djup och lyster när man målar på baksidan av en plexiglasskiva. Men då måste man tänka och planera bakvänt eftersom det man målar överst kommer att hamna längst bak och tvärt om, säger hon.
     En del av hennes målningar ser också ut att ha hoppat ur sina ramar och låtit sig formas till skulpturala figurer. Det är ett intressant grepp.
     Görels tidigare verk kan man hitta bland annat i Riksdagshuset i Stockholm, Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, Biblioteksparken i Hjo, Textilhögskolan i Borås och på Mölndals- och Uddevalla sjukhus.
     Dessutom har det blivit en hel del utsmyckningsuppdrag, bland annat för Statens konstråd och Norra Älvstrandens Förvaltnings AB.
Text & foto: Jan Attár

Här är två andra artiklar om Görel Stegs konstnärskap:

Mobirise

"Varje målning är ett äventyr"

"På ett sätt kan man säga att Görel Steg hittat tillbaka till det tredimensionella. I början jobbade hon främst med skulpturer men någon gång i mitten av 1990-talet tog det stopp och hon började istället måla", skrev kulturtidningen Zenit om Görels utställning hösten 2013. Här är artikeln i sin helhet >>

Mobirise

"Hennes bilder känns genomarbetade trots att de är spontant gjorda"

– Den där har jag målat om fem sex gånger. Men det som syns har kommit till vid ett hastigt tillfälle, pekar hon på målningen Vinter. På många syns spår under från det som hänt tidigare men inte på just den.
     Jag tycker om att jobba fort och spontant, sa Görel till kulturtidningen Zenits reporter Jan Bergman 2003. Här är artikeln i sin helhet >>

© Copyright 2018 Görel Steg - All Rights Reserved. Web Production - Xsite.se